Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Marcel Proust

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρυφερό από την αλληλογραφία φίλων που δεν επιδιώκουν να συναντηθούν.

9 σχόλια:

dasopon είπε...

Μαριάννα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,ειναι ότι πιο αγνό,γιατί δεν περιμένει κανείς τίποτα από το συνομιλητή του.Φιλάκια

μαριάννα είπε...

Πραγματικά dasopon. Στα χρόνια της συναλλαγής και της έκπτωσης κάθε αξίας, είναι πολύ τρυφερό να επικοινωνείς τόσο αγνά με ανθρώπους που ποτέ δεν θα γνωρίσεις και που δεν υπάρχει και κανένα κίνητρο εκατέρωθεν, παρά μόνο κοινά ενδιαφέροντα. Υπάρχει και η άλλη όψη, της σκοπιμότητας, αλλά αυτή δε μας αφορά. ;)
Σε φιλώ κι εγώ!

Ανώνυμος είπε...

Τιποτα πιο τρυφερο απο τον Μαρσελ Προυστ.

-ΑΤΠ-

μαριάννα είπε...

Ξέρεις γιατί; Γιατί ήταν κατ' επιλογήν εργένης και τα είχε βρει με τον εαυτό του. Αυτά που λένε για τη μάνα του και την επίδρασή της πάνω του, που τον απέτρεπε από τον γάμο, τα λένε οι... γαμολάγνοι. :))) Αυτοί που δεν φαντάζονται ότι υπάρχει και πράξη χωρίς κίνητρο ή προσφορά χωρίς ανταμοιβή.

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

ε, δεν το πιστεύω!
Θεωρώ ότι ήταν η ανώτατη αναγνωστική μου εμπειρία. Κι όταν το συνειδητοποίησα, γέμισα από ένα κράμα συγκίνησης και απογοήτευσης συνάμα. Τώρα πια τί να αναμένω από την υπόλοιπη λογοτεχνία;! Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη και με γέμισε οργή για το Σελίν, μέσω του οποίου ανακάλυψα τον Προυστ. Ευτυχώς, όμως, όλα τα βιβλία έχουν κάτι να δώσουν.

Είναι, πάντως, πολύ μεγάλη σύμπτωση που διάλεξες να κάνεις σήμερα αυτήν την ανάρτηση! Διαβάζω την Αισθηματική Αγωγή και τον σκέφτομαι συχνά-πυκνά.

Το καλοκαίρι θα συνεχίσω το Αναζητώντας. Το σταματάω κάθε φορά που νιώθω την ελάχιστη ενόχληση, ώστε να μην κηλιδώσω την προυστική ανάμνηση με στίγματα άλλα από αυτά της γλύκας, του έρωτα, της ασπραγκαθιάς.
Εσύ, άραγε, το έχεις ολοκληρώσει;
Aν ναι, είσαι ο πρώτος άνθρωπος που γνωρίζω χαχα
Οι περισσότεροι λιποτακτούν!

μαριάννα είπε...

Δεδομένης της ηλικίας σου, πόσο μπορεί να είναι ένας φοιτητής, με εντυπωσιάζεις τα μάλα και πολύ ευχάριστα, καλό μου παλικάρι. Απίστευτο να διαβάζεις Σελίν και Προυστ! Συμφωνώ πως όλα τα βιβλία έχουν κάτι να δώσουν, όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου κι έτσι προσωπικά, κάνω πια αυστηρές επιλογές.
Φυσικά και δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Αναζητώντας, όχι όμως γιατί τα βαρέθηκα, αλλά γιατί τα γαλλικά μου είναι πολύ φτωχά και την εποχή που άρχισα να ασχολούμαι με τον Προυστ δεν είχαν καν μεταφραστεί. Τώρα όμως είναι μια καλή περίοδος να το επιχειρήσω εκ νέου. Την ταινία «Le temps retrouve» την είδες; Την βρήκα υπέροχη. Υπέροχη!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Η έλλειψη χρόνου... έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ίσως τη χρειαζόμαστε τελικά. Πώς είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι είτε εργάζονται πυρετωδώς είτε ασχολούνται με την καλλιέργειά τους δίχως να εργάζονται, όλοι αυτοί να μην έχουν χρόνο...
Δεν το αμφισβητώ. Μάλιστα, το πιστεύω. Άλλη μία μικρή γοητεία της ζωής, μάλλον...

Ανάβεις φωτιές! Την ταινία αυτή, όπου αν δεν απατώμαι πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Σουάν ο αγαπημένος μου Jeremy Irons, την έχω, αλλά αδυνατώ να την εντοπίσω ανάμεσα σε όλα αυτά τα διβιδι! Αφού επιβεβαιώνεις την υποψία μου ότι είναι υπέροχη, θα διπλασιάσω την προσπάθειά μου.

Ανώνυμος είπε...

@Σ.Π.Ρ.

Καλησπερα.

Η Μαριαννα αναφερεται στην ταινια του Raoul Ruiz. Mε τους Κ.Ντενεβ, Ε.Μπεαρ, Τζ.Μαλκοβιτς κ.α. Εσείς εννοειτε την ταινια "Un amour de Swann" του Volker Sclondorff.

Θα σας προτεινα να διαβασετε ο π ω σ δ η π ο τ ε, αν δεν το εχετε κανει ηδη, το βιβλιο της οικονομου του συγγραφεα Σελεστ Αλμπαρε "Ο κυριος Προυστ" εκδ.'Ολκος'.

Εκει να δειτε συγκινηση!

Θυμαμαι πως οσο το διαβαζα βρισκομουν σε διαρκες...trance!

Εγω παλι τον Προυστ τον ανακαλυψα ψαχνοντας ν΄ανακαλυψω τον Μπεκετ. Αγοραζοντας ενα ολιγοσελιδο βιβλιαρακι με τιτλο "Ο Σαμουελ Μπεκετ για τον Μαρσελ Προυστ".

Τα υπολοιπα ειναι ιστορια...

-ΑΤΠ-

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

ΑΤΠ

ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση! Ήταν άκρως διαφωτιστική, ομολογουμένως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν κατάφερα να εντοπίσω το εν λόγω διβιδι, αλλά πού θα μου πάει...θα την καταγάγω αυτή τη νίκη απέναντι στη ταινιοθήκη μου κάποια στιγμή!
Ευχαριστώ, επίσης, και για τις βιβλιοπροτάσεις. Βέβαια, προηγούνται πολλά βιβλία, αλλά κι αυτά θα καταγραφούν πάραυτα.